Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vattenfall (ägare av regionsnätet) och oss på Polar Structure AB (ägare av hårdvaran).

Med en betydande del av Sveriges största detaljplanerade industriområde (550 hektar) fortfarande under utveckling, markerar detta initiativ ett viktigt steg framåt. Initiativet bygger på ambitionen att accelerera övergången till grön energi genom att förbättra det lokala elnätets kapacitet.

”Den region vi verkar i är navet i den gröna industriomställningen och elektrifieringen i Sverige. Detta kräver nytänk och mod beträffande att skapa ett energisystem som kan möjliggöra de planerade satsningarna. Vi behöver öka takten i utbyggnaden av våra elnät, samtidigt som vi behöver bygga mer förnybar elproduktion och bygga energilager. Den satsning vi nu gör tillsammans med Polar Structure är ett utomordentligt exempel på det senare,” säger Hans Stålnacke, vd på Bodens Energi.

Möjliggör förnybar energi
Parken kommer att uppta en hektar och ha en kapacitet på 50 megawatt (MW) och 100 megawattimmar (MWh), vilket innebär en signifikant förstärkning av det lokala elnätet. Kapaciteten på 50 MW refererar till den maximala effekten som kan genereras vid en given tidpunkt och skulle i teorin kunna försörja en mindre stad med energi. Den totala energimängden som kan genereras och användas under en specifik tidsperiod är 100MWh. Det motsvarar energiförbrukningen för cirka 1 800 svenska villor per dag.

Batteriparkernas roll i omställningen
Batteriparkers förmåga att temporärt lagra energi möjliggör en mer effektiv användning av förnybara källor och bidrar till att minska beroendet av fossila bränslen samt mängden importerad el. Det gör Bodens energisystem mer motståndskraftigt och effektivt, särskilt i hanteringen av industrins effekttoppar. Dessutom bidrar batterilagring till att bibehålla en hög spänningskvalitet i elnätet.

Polar Structure, som redan etablerat en av landets största batteriparker i Haninge, betraktar denna etablering som ett steg i riktning mot en större vision. ”Batterilagring är en viktig pusselbit i den gröna omställningen och vi är mycket glada att kunna möjliggöra det här banbrytande batterilagringsprojektet tillsammans med Bodens Energi,” säger Tobias Emanuelsson, vd för Polar Structure. ”Att stärka det lokala energisystemet är en viktig nyckel, både för den gröna omställningen och för ett mer resilient och hållbart samhälle.” Parken är planerad att stå klar under 2024.

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Netmore Group förvärvar amerikanska LoRaWan-operatören Senet

Tisdag, 6 februari, 2024 Pressmeddelande återpublicerat från Netmore: Netmore Group AB (”Netmore Group” eller ”Bolaget”) har idag förvärvat den...

Läs mer

C4 Energi och Polar Capacity bildar gemensamt bolag

C4 Energi bildar bolag tillsammans med Polar Capacity i syfte att etablera ett större batterilager i Kristianstad och skapa långsiktiga lösningar på e...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.