Visionsbild infrastrukturkorridoren: Sandell Sandberg.

Polar Structure får uppdraget att bygga järnvägsspår till Boden Industrial Park

Boden, 3 oktober, 2023

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) i Boden tog igår ett viktigt beslut gällande utvecklingen av järnvägsinfrastrukturen till Boden Industrial Park (BIP).

Beslutet innebär att Polar Structure tilldelas koncessionen och därmed uppdraget att bygga järnvägsspår till Boden Industrial Park. Polar Structure kommer i sin tur att samverka med en huvudentreprenör för att realisera projektet.

Nästa steg i processen blir bildandet av att ett gemensamt bolag, Boden Järnväg AB, där Bodens kommun kommer att äga 9% och Polar Structure resterande 91% av aktiekapitalet. En konstruktion som erbjuder Bodens kommun inflytande och även kan säkerställa bolagets fortsatta ägande.

Parallellt med järnvägsbygget kommer även uppförandet av vägar och broar för att tillgodose en säker och planskild lösning för gång- och cykeltrafik.

– Dagens beslut är en enorm milstolpe för hela Bodens utveckling. Nu har vi en lösning klar för bygge och drift av järnvägen till Boden Industrial Park. Och bäst av allt är att det är en fantastisk uppgörelse som kommer att kosta noll kronor av bodensarnas skattemedel. Det här är en riktigt, riktigt bra dag och jag vill särskilt lyfta fram våra tjänstepersoner som har gjort den här lösningen kring järnvägen möjligt tillsammans med Polar Structure, säger Claes Nordmark, kommunalråd Boden.

– Den nyindustrialisering vi ser uppe i norr, inte minst i Boden är imponerande och viktig för Sverige. För att möjliggöra fortsatt utveckling och säkra ekonomisk tillväxt, inte bara i Boden utan på många andra platser i Sverige, krävs uppgradering av kritisk infrastruktur, såsom järnväg. Vi är därför mycket glada att kunna vara med och bidra till utvecklingen av Boden genom en utbyggnad av järnvägen till Boden Industrial Park, säger Tobias Emanuelsson, Vd Polar Structure

– Beslutet utgör en hörnsten i vår pågående samhällsomställning. Det känns oerhört tillfredställande att vi som en mindre kommun lyckas möjliggöra en så pass komplex och omfattande infrastruktursatsning. Detta sker genom ett intensivt, målmedvetet och marknadsorienterat arbete av drivna medarbetare där vi nu ser fram emot en fortsatt spännande tillväxtresa tillsammans med Polar Structure, säger Mats Berg, näringslivschef.

Kontakt

Tobias Emanuelsson, vd och grundare
Telefon: 073-839 18 10

Claes Nordmark, Kommunalråd
Telefon: 070-234 24 27

Mats Berg, Näringslivschef
Telefon: 070-675 77 80

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Smarta vattenmätare för en säker och hållbar vattenförsörjning

Världen står inför komplexa miljömässiga och infrastrukturella utmaningar, och behovet av smarta och hållbara lösningar blir alltmer akut. Ett viktigt...

Läs mer

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.