Visionsbild infrastrukturkorridoren: Sandell Sandberg.

Polar Structure får uppdraget att bygga järnvägsspår till Boden Industrial Park

Boden, 3 oktober, 2023

Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) i Boden tog igår ett viktigt beslut gällande utvecklingen av järnvägsinfrastrukturen till Boden Industrial Park (BIP).

Beslutet innebär att Polar Structure tilldelas koncessionen och därmed uppdraget att bygga järnvägsspår till Boden Industrial Park. Polar Structure kommer i sin tur att samverka med en huvudentreprenör för att realisera projektet.

Nästa steg i processen blir bildandet av att ett gemensamt bolag, Boden Järnväg AB, där Bodens kommun kommer att äga 9% och Polar Structure resterande 91% av aktiekapitalet. En konstruktion som erbjuder Bodens kommun inflytande och även kan säkerställa bolagets fortsatta ägande.

Parallellt med järnvägsbygget kommer även uppförandet av vägar och broar för att tillgodose en säker och planskild lösning för gång- och cykeltrafik.

– Dagens beslut är en enorm milstolpe för hela Bodens utveckling. Nu har vi en lösning klar för bygge och drift av järnvägen till Boden Industrial Park. Och bäst av allt är att det är en fantastisk uppgörelse som kommer att kosta noll kronor av bodensarnas skattemedel. Det här är en riktigt, riktigt bra dag och jag vill särskilt lyfta fram våra tjänstepersoner som har gjort den här lösningen kring järnvägen möjligt tillsammans med Polar Structure, säger Claes Nordmark, kommunalråd Boden.

– Den nyindustrialisering vi ser uppe i norr, inte minst i Boden är imponerande och viktig för Sverige. För att möjliggöra fortsatt utveckling och säkra ekonomisk tillväxt, inte bara i Boden utan på många andra platser i Sverige, krävs uppgradering av kritisk infrastruktur, såsom järnväg. Vi är därför mycket glada att kunna vara med och bidra till utvecklingen av Boden genom en utbyggnad av järnvägen till Boden Industrial Park, säger Tobias Emanuelsson, Vd Polar Structure

– Beslutet utgör en hörnsten i vår pågående samhällsomställning. Det känns oerhört tillfredställande att vi som en mindre kommun lyckas möjliggöra en så pass komplex och omfattande infrastruktursatsning. Detta sker genom ett intensivt, målmedvetet och marknadsorienterat arbete av drivna medarbetare där vi nu ser fram emot en fortsatt spännande tillväxtresa tillsammans med Polar Structure, säger Mats Berg, näringslivschef.

Kontakt

Tobias Emanuelsson, vd och grundare
Telefon: 073-839 18 10

Claes Nordmark, Kommunalråd
Telefon: 070-234 24 27

Mats Berg, Näringslivschef
Telefon: 070-675 77 80

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Einride Smartcharger Station öppnar i Sverige – banar väg för tung elektrisk transport

Rosersberg, 15 november 2023 Einride och Polar Structure, som tidigare i år tillkännagav ett samarbete för utbyggnad av laddningsinfrastruktur för...

Läs mer

En av Sveriges största batteriparker på plats i Haninge

10 oktober 2023 Nu är alla åtta batterier på plats i Stockholm Exergis och Polar Capacitys batteripark i Haninge. Parken är en av Sveriges största oc...

Läs mer

Netmore Group and ECN Expands LoRaWAN Network to Portugal

Netmore’s network company European Connectivity Networks (ECN), co-owned with the infrastructure company Polar Structure, has announced a strategic jo...

Läs mer

Karriär

Letar du nytt?

Vi letar ständigt efter nya talanger och tar gärna emot ansökningar från erfarna och intresserade personer som delar våra värderingar och ambitioner. Läs mer om våra lediga tjänster nedan.

Läs mer