Einride och Polar Structure storsatsar på laddinfrastruktur

17 januari, 2023 – Einride och Polar Structure presenterar en storsatsning på laddinfrastruktur för tunga elektriska transporter. Polar Structure kommer att utgöra en viktig del av värdekedjan genom att bygga laddstationer, så kallade Einride Stations, på uppemot femton orter i Sverige under 2023, och 100 stationer globalt inom 3 år där även USA ingår. 

– För att kunna hjälpa våra kunder i omställningen till elektriska transporter, lägre kostnader och koldioxidavtryck krävs utöver mjukvara även ett nät av laddstationer. Vår modell för laddinfrastruktur kommer att ge oss möjlighet att leverera våra tjänster i större volym och snabbare takt. Vi är glada att kunna göra den här storsatsningen tillsammans med Polar Structure som har stor kunskap inom såväl infrastruktur som finansiering, säger Christofer Laurell, Senior Vice President, Research & Public Affairs på Einride.

Första stationen öppnar i januari i Rosersberg, i norra Stockholm, för kunder som Apotea, Bring och Lidl. Därefter väntar stationer i bland annat Hallsberg, Markaryd och Ljungby. När infrastrukturen står klar blir Sverige först ut med ett fullt elektrifierat transportnät mellan hamnar, järnvägar och industristäder. Utbyggnaden av Einride Stations sammanför Einrides förmåga att designa, utveckla och drifta laddinfrastruktur för elektriska och autonoma fordon med Polar Structures starka kompetens inom infrastrukturlösningar och finansiering.

– Elektrifieringen är en historisk möjlighet för att bygga hållbar infrastruktur och ordentligt minska utsläppen. Här får även svenska kommuner möjlighet att ta en aktiv roll i det nya transportsystemet och dra nytta av den nya infrastrukturen. Vi på Polar Structure vill bidra med vår kompetens inom utveckling, finansiering och mark, säger Tobias Emanuelsson, VD för Polar Structure.

Första steget omfattar Sverige, med planer på att implementera samma modell på andra marknader och regioner. Platserna för laddstationerna har valts ut strategiskt genom analys av stora mängder transportdata och på så sätt görs en prognos av framtidens kapacitetsbehov, med hjälp av Einrides plattform för fraktmobilitet, Einride Saga.

– Smarta laddstationer, uppkopplade elfordon och mjukvaran Saga gör att vi lägger grunden för framtidens transportsystem där vi når maximal effekt till lägre kostnad. Medan Einride Saga är hjärnan som möjliggör detta, är autonoma transporter på särskilda sträckor och transportnätet i stort ett naturligt nästa steg för att optimera ytterligare. Einride Stations är ett viktigt steg mot fullt autonoma transporter, säger Christofer Laurell.

Einride har flertalet kontrakterade kunder med kapacitetsbehov inom ramen för utbyggnaden. Alla platser, såväl utrustningen som skall används på platserna, kommer att konstrueras och godkännas av Einride genom att utnyttja sina starka partnerskap inom infrastruktur. Som en del av partnerskapet är Polar Structure med som en av Einrides nya investerare från Serie C-rundan som tillkännagavs i December 2022.

Om Einride

Einride är ett teknikföretag som bygger transportindustrins framtid. Bolaget grundades 2016 och blev först i världen att köra en elektrisk och autonom lastbil på allmän väg i Sverige 2019. År 2022 var det det första bolaget att få godkännande för att köra autonomt på allmän väg i USA. Genom sin fraktmobilitetsplattform Einride Saga, elektriska och autonoma lastbilsflottor, och laddningsnätverk, gör Einride det möjligt för företag att implementera hållbar och kostnadseffektiv fraktmobilitet. För mer information, besök einride.tech.

Om Polar Structure

Polar Structure utvecklar och äger infrastruktur som bidrar till ett mer uthålligt och hållbart samhälle. Vi möjliggör omställningen, både idag och imorgon. Polar Structure har ett tydligt helhetsperspektiv inom ramen för infrastruktur och hållbarhet och är verksamma inom järnväg, logistik, energilagring och laddinfrastruktur samt digitalisering och förnyelsebar energi. För mer information, besök polarstructure.se.

För mer information:

Tobias Emanuelsson, CEO
Polar Structure AB
Phone: +46 738 391 810
Mail: tobias@polarstructure.se

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.