Polar Capacity och Mälarenergi ingår samarbete

November 27, 2023

På måndagen offentliggjordes det samarbete som Polar Capacity ingått med Mälarenergi i syfte att tillsammans utreda förutsättningarna för att etablera en gemensam batteripark på 100 MW i Västerås. Ambitionen är att batteriparken ska byggas i anslutning till Mälarenergis kraftvärmeverk och vara i drift till årsskiftet 2024-25.

– Att ett lokalt energibolag som Mälarenergi går före och visar vägen och dessutom förstärker den kommunala rådigheten med partnerskap som strategi är mycket visionärt. Vi ser verkligen fram emot att ta nästa steg tillsammans, säger Polar Capacitys vd Patrik Nilsson.

Mälarenergi verkar i en expansiv region där näringslivet behöver mer effekt för att kunna fortsätta växa. Parallellt med detta pågår omställningen till ett hållbart samhälle med ökad elektrifiering. Elanvändningen i Sverige väntas fördubblas fram till 2045, vilket ställer krav på såväl energieffektivisering som ökad elproduktion och mer kapacitet i elnäten.

– Mälarenergi är i full gång med vår resa mot noll, det vill säga att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid, säger Mälarenergis koncernchef Niklas Gunnar. Vi har ett konstant pågående idé- och utvecklingsarbete. Ofta sker detta tillsammans med andra, till exempel partners och kunder, för ska vi klara omställningen är det samverkan och innovation som gäller. Två områden som vi fokuserat på är lagring och utökad elproduktion. Jag ser fram emot att vi nu, tillsammans med Polar Capacity, kan ta fram beslutsunderlag för samarbetsformer och investering, så att vi kan gå vidare med beslutsprocessen hos respektive part.

Samarbetet med Mälarenergi blir det andra stora samarbetsprojektet som Polar Capacity ingår under 2023. I våras offentliggjordes det första, tillsammans med Stockholm Exergi. Också det samarbetet siktar på 100 MW lokal kapacitet, varav de första 20 MW kommer att vara i drift under första kvartalet 2024.

– Vi tror att det lokala perspektivet är avgörande för framtidens energisystem och att de lokala energibolagen både har ett stort ansvar och är framtidens vinnare. Det är därför vi valt att fokusera på denna typ av samarbeten. I bästa fall kommer vi i närtid att kunna offentliggöra ytterligare ett antal liknande samarbeten med kommunala aktörer, avslutar Patrik Nilsson.

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.