Einride Smartcharger Station öppnar i Sverige – banar väg för tung elektrisk transport

Rosersberg, 15 november 2023

Einride och Polar Structure, som tidigare i år tillkännagav ett samarbete för utbyggnad av laddningsinfrastruktur för tung transport, öppnar nu Sveriges första Einride Smartcharger Station i Rosersberg. Invigningen markerar starten på en etablering av omfattande laddinfrastruktur för tunga transporter både i Sverige och internationellt, med hållbarhet och förarupplevelse i fokus.

Einride, fraktteknikföretaget som levererar digital, elektrisk och autonom transport, öppnar idag sin första Einride Smartcharger Station i Rosersberg. Satsningen görs i samarbete med infrastrukturbolaget Polar Structure och är starten på en etablering av omfattande laddinfrastruktur för tunga transporter både i Sverige och internationellt.

Det här är en viktig del av det transformationsprogram vi erbjuder kunder för att snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kunna ställa om till intelligent, tung elektrisk transport. Vi är stolta över att göra den här satsningen tillsammans med Polar Structure och att stationen även kommer vara öppen för allmänheten, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Att effektivisera transportkedjorna är avgörande för samhällets funktion och minskade utsläpp. Elektrifiering ger möjligheter att skapa en hållbar infrastruktur och minska utsläppen, speciellt i stora städer. Det är glädjande att vi nu har öppnat laddstationen i Rosersberg och kan påskynda övergången till ett elektrifierat transportsystem, vilket kommer att bidra till minskad miljöpåverkan från sektorn, säger Tobias Emanuelsson, vd och grundare av Polar Structure.

Hållbar design med förarupplevelsen i fokus
Einride Smartcharger Station är utformad med en tydlig inriktning på förarens behov. Interaktiv belysning har integrerats på stationen för att smidigt guida förarna till rätt laddare och visa fordonets laddningsstatus. Dessutom har stationen en bekväm förarlounge med toalett, dusch och kök. Här kan förarna enkelt hålla sig uppdaterade om laddningsstatus, återstående tid, effektuttag och prestanda genom skärmar i loungen eller via den medföljande smartphone-appen.

Laddstationen är konstruerad med fokus på funktionalitet och hållbarhet. Kollisionsskyddet mellan laddplatserna är i svensk Bohusgranit och taket består av trä från svenska skogar. Dessutom har man tagit hänsyn till demontering i designen, vilket inte bara minimerar avfall utan även möjliggör en smidig förflyttning av hela strukturen vid behov.

Stationen är placerad på Järngatan 27 i Rosersberg och har totalt nio laddpunkter med dynamisk laddkapacitet upp till 800 kW, och har plats för laddning av upp till åtta lastbilar samtidigt. Laddstationen är uppdelad i två områden: Charge & Go för snabbladdning och Charge & Park för laddning som kan ske över natten. Charge & Go har fem laddpunkter som levererar upp till 240 kW per punkt. Charge & Park har fyra laddpunkter som levererar upp till 160 kW per punkt, med möjlighet att utöka med ytterligare tre punkter vid framtida behov.

Inledningsvis kommer stationen drivas med vindkraft och successivt övergå till vattenkraft under 2024. Framtida integration med mobilitetsplattformen Einride Saga kommer även möjliggöra mer avancerade energiprognoser och främja effektiv och hållbar energiförbrukning.

Fortsatt utrullning under 2024
Flera stationer är under uppbyggnad för att tillgodose det ökande laddbehovet för tunga transporter i Sverige. Mindre stationer har redan etablerats i Borås, Markaryd och Ljungby. Nästa fullskaliga Einride Smartcharger Station öppnar i Varberg under 2024, som en del av planerna med Nordic Link-nätverket, som kopplar samman Norden med kontinenten.

Etableringen av Einride Smartcharger Stations delfinansieras av Klimatklivet och NextGenerationEU.

Om Einride
Einride utformar, utvecklar och levererar teknologi för fraktmobilitet för att påskynda övergången till hållbar transport. Deras plattform inkluderar ett integrerat nätverk av elektriska och autonoma lastfordon, laddinfrastruktur och ett intelligent fraktoperativsystem. Einride grundades 2016 och blev 2019 världens första företag att driva ett autonomt, elektriskt lastfordon på allmän väg. Idag driver Einride en av de största flottorna av tunga elektriska lastbilar på uppdrag av Global Fortune 500-företag på åtta olika marknader. För mer information, besök einride.tech

Om Polar Structure
Polar Structure utvecklar och äger infrastruktur som bidrar till ett mer uthålligt och hållbart samhälle. Vi möjliggör omställningen, både idag och imorgon. Polar Structure har ett tydligt helhetsperspektiv inom ramen för infrastruktur och hållbarhet och är verksamma inom järnväg, logistik, energilagring, laddinfrastruktur, digitalisering och förnyelsebar energi. För mer information, besök polarstructure.se

Presskontakt Einride
Ellen Freij
ellen.freij@einride.tech

Presskontakt Polar Structure 
Filip Enocson
filip@polarstructure.se

Einride’s offering includes an ecosystem of products coming together to unlock efficiency. These products include Einride Saga, the Einride autonomous vehicle (Gen 2), the Einride connected electric truck and Einride Charging (including chargers and Einride Smartcharger Stations).

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.