Einride Smartcharger Station öppnar i Sverige – banar väg för tung elektrisk transport

Rosersberg, 15 november 2023

Einride och Polar Structure, som tidigare i år tillkännagav ett samarbete för utbyggnad av laddningsinfrastruktur för tung transport, öppnar nu Sveriges första Einride Smartcharger Station i Rosersberg. Invigningen markerar starten på en etablering av omfattande laddinfrastruktur för tunga transporter både i Sverige och internationellt, med hållbarhet och förarupplevelse i fokus.

Einride, fraktteknikföretaget som levererar digital, elektrisk och autonom transport, öppnar idag sin första Einride Smartcharger Station i Rosersberg. Satsningen görs i samarbete med infrastrukturbolaget Polar Structure och är starten på en etablering av omfattande laddinfrastruktur för tunga transporter både i Sverige och internationellt.

Det här är en viktig del av det transformationsprogram vi erbjuder kunder för att snabbt, enkelt och kostnadseffektivt kunna ställa om till intelligent, tung elektrisk transport. Vi är stolta över att göra den här satsningen tillsammans med Polar Structure och att stationen även kommer vara öppen för allmänheten, säger Robert Falck, vd och grundare av Einride.

Att effektivisera transportkedjorna är avgörande för samhällets funktion och minskade utsläpp. Elektrifiering ger möjligheter att skapa en hållbar infrastruktur och minska utsläppen, speciellt i stora städer. Det är glädjande att vi nu har öppnat laddstationen i Rosersberg och kan påskynda övergången till ett elektrifierat transportsystem, vilket kommer att bidra till minskad miljöpåverkan från sektorn, säger Tobias Emanuelsson, vd och grundare av Polar Structure.

Hållbar design med förarupplevelsen i fokus
Einride Smartcharger Station är utformad med en tydlig inriktning på förarens behov. Interaktiv belysning har integrerats på stationen för att smidigt guida förarna till rätt laddare och visa fordonets laddningsstatus. Dessutom har stationen en bekväm förarlounge med toalett, dusch och kök. Här kan förarna enkelt hålla sig uppdaterade om laddningsstatus, återstående tid, effektuttag och prestanda genom skärmar i loungen eller via den medföljande smartphone-appen.

Laddstationen är konstruerad med fokus på funktionalitet och hållbarhet. Kollisionsskyddet mellan laddplatserna är i svensk Bohusgranit och taket består av trä från svenska skogar. Dessutom har man tagit hänsyn till demontering i designen, vilket inte bara minimerar avfall utan även möjliggör en smidig förflyttning av hela strukturen vid behov.

Stationen är placerad på Järngatan 27 i Rosersberg och har totalt nio laddpunkter med dynamisk laddkapacitet upp till 800 kW, och har plats för laddning av upp till åtta lastbilar samtidigt. Laddstationen är uppdelad i två områden: Charge & Go för snabbladdning och Charge & Park för laddning som kan ske över natten. Charge & Go har fem laddpunkter som levererar upp till 240 kW per punkt. Charge & Park har fyra laddpunkter som levererar upp till 160 kW per punkt, med möjlighet att utöka med ytterligare tre punkter vid framtida behov.

Inledningsvis kommer stationen drivas med vindkraft och successivt övergå till vattenkraft under 2024. Framtida integration med mobilitetsplattformen Einride Saga kommer även möjliggöra mer avancerade energiprognoser och främja effektiv och hållbar energiförbrukning.

Fortsatt utrullning under 2024
Flera stationer är under uppbyggnad för att tillgodose det ökande laddbehovet för tunga transporter i Sverige. Mindre stationer har redan etablerats i Borås, Markaryd och Ljungby. Nästa fullskaliga Einride Smartcharger Station öppnar i Varberg under 2024, som en del av planerna med Nordic Link-nätverket, som kopplar samman Norden med kontinenten.

Etableringen av Einride Smartcharger Stations delfinansieras av Klimatklivet och NextGenerationEU.

Om Einride
Einride utformar, utvecklar och levererar teknologi för fraktmobilitet för att påskynda övergången till hållbar transport. Deras plattform inkluderar ett integrerat nätverk av elektriska och autonoma lastfordon, laddinfrastruktur och ett intelligent fraktoperativsystem. Einride grundades 2016 och blev 2019 världens första företag att driva ett autonomt, elektriskt lastfordon på allmän väg. Idag driver Einride en av de största flottorna av tunga elektriska lastbilar på uppdrag av Global Fortune 500-företag på åtta olika marknader. För mer information, besök einride.tech

Om Polar Structure
Polar Structure utvecklar och äger infrastruktur som bidrar till ett mer uthålligt och hållbart samhälle. Vi möjliggör omställningen, både idag och imorgon. Polar Structure har ett tydligt helhetsperspektiv inom ramen för infrastruktur och hållbarhet och är verksamma inom järnväg, logistik, energilagring, laddinfrastruktur, digitalisering och förnyelsebar energi. För mer information, besök polarstructure.se

Presskontakt Einride
Ellen Freij
ellen.freij@einride.tech

Presskontakt Polar Structure 
Filip Enocson
filip@polarstructure.se

Einride’s offering includes an ecosystem of products coming together to unlock efficiency. These products include Einride Saga, the Einride autonomous vehicle (Gen 2), the Einride connected electric truck and Einride Charging (including chargers and Einride Smartcharger Stations).

Alla nyheter

Relaterade ämnen

En av Sveriges största batteriparker på plats i Haninge

10 oktober 2023 Nu är alla åtta batterier på plats i Stockholm Exergis och Polar Capacitys batteripark i Haninge. Parken är en av Sveriges största oc...

Läs mer
Visionsbild infrastrukturkorridoren: Sandell Sandberg.

Polar Structure får uppdraget att bygga järnvägsspår till Boden Industrial Park

Boden, 3 oktober, 2023 Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) i Boden tog igår ett viktigt beslut gällande utvecklingen av järnvägsinfrastrukturen t...

Läs mer

Netmore Group and ECN Expands LoRaWAN Network to Portugal

Netmore’s network company European Connectivity Networks (ECN), co-owned with the infrastructure company Polar Structure, has announced a strategic jo...

Läs mer

Karriär

Letar du nytt?

Vi letar ständigt efter nya talanger och tar gärna emot ansökningar från erfarna och intresserade personer som delar våra värderingar och ambitioner. Läs mer om våra lediga tjänster nedan.

Läs mer