ClimateView tar in 160 miljoner kronor för att hjälpa städer att finansiera sin omställning

Kapitaltillskottet är en del av ClimateViews senaste finansieringsrunda. Det nya kapitalet kommer att användas till att hjälpa ännu fler städer att ta fram det underlag som krävs för att få tillgång till klimatfinansiering.

Stockholm 2023-06-13

ClimateView, det svenska climate tech-bolaget, meddelar idag att de har avslutat en finansieringsrunda på 160 miljoner kronor. Investerarna består av ett konsortium av finansiella institutioner, infrastrukturinvesterare och riskkapitalbolag och leds av 2050, med deltagande från 115K – La Banque Postales VC-fond, Sandwater och Polar Structure. Befintliga investerare CommerzVentures, NordicNinja, SEB Greentech VC och Norrsken VC deltar också i rundan. Kapitalet kommer att användas till fortsatt expansion.

Städer står för 70 % av de globala utsläppen men får bara tillgång till 10 % av de nödvändiga ekonomiska resurserna.[1] Finanseringsgapet beror på att städer förlitar sig på kvalitativ information, medan finansiärer och investerare behöver kvantitativa data. ClimateViews mjukvara, ClimateOS, hjälper städer att få den ekonomiska och miljömässiga dataanalys de behöver för att göra övertygande klimatinvesteringsplaner som behövs för att få tillgång till offentlig och privat finansiering.

Einar Bodström, medgrundare och VD på ClimateView, säger: “Institutioner inom klimatfinansiering ställer olika krav på rapportering, riskbedömning och infrastruktur. Gemensamt är att chansen till finansiering ökar när städer använder en övergripande kvantitativ metod från början. ClimateView hjälper städer att ta fram det underlag som krävs. På så vis bidrar vi till att påskynda städers omställning.”

Vikten av ClimateViews innovation understryks av investerarna:

“Vi är halvvägs till 2030, men ändå saknar städerna nio av de tio euro som behövs för deras omställning. ClimateView har en otrolig möjlighet att skala upp sin påverkan globalt och hjälpa städer att komma åt den finansiering de behöver”, säger Marie Ekeland, grundare av 2050. ”Vi är glada över att än en gång stödja dem.”

Kristina Söderberg, investeringsansvarig på SEB Greentech VC, kommenterar: “Klimatomställningen är ett ansvar för hela samhället. Lokala myndigheter världen över är i behov av ett system för att överbrygga sina klimatåtgärder med tillgängligt kapital för att påskynda omställningen till gröna städer.”

“Vi ser att regeringar och städer vill nå nettonollutsläpp, men den lokala kapaciteten att hantera finansieringsutmaningen är otillräcklig”, säger Kristian Melhuus, partner på Sandwater. “ClimateView har utvecklat en unik, dynamisk och transparent plattform för städer att modellera, planera och finansiera sina utsläppsminskningar.”

Paul Morgenthaler, partner på CommerzVentures, säger:”Städer står inför en aldrig tidigare skådad investeringsutmaning med en snäv tidsram. Hur kan de säkra stöd från förstklassiga investerare? Nyckeln ligger i en ansvarsfull användning av resurser. Med ClimateOS kan städer utnyttja befintliga data för att öka transparensen och maximera effekten.”

Tobias Emanuelsson, grundare och VD på Polar Structure, säger: “ClimateView gör det möjligt för städer att utveckla investerbara infrastrukturprojekt, men tillhandahåller också värdefulla data om de fördelar som följer med betydande klimatåtgärder.”

Idag används ClimateOS av över 30 städer som Madrid, Cincinnati, Nottingham och Helsingborg. Milou Mandolin, klimatstrateg i Helsingborg, säger “Innovativa lösningar för hållbar finansiering är avgörande för klimatomställningen i Helsingborg. ClimateOS har hjälpt oss att fatta beslut som är baserade på mätbar data. Genom att vi fokuserar på mätbarhet kan vi ta mer hållbara beslut för vår stad.”

Med den här rundan inräknad, har ClimateView totalt tagit in 305 miljoner sek i externt kapital.

[1] Den globala efterfrågan på finansiering av grön infrastruktur är 40-50 biljoner kr per år enligt Världsbanken, men analyserna har visat att bara 3 biljoner kr når städerna idag.

Kontakt

Marek Birchley, CMO
marek@climateview.global
0708133100

Wilhelmina Douglas, Presskontakt
wilhelmina@wilhelminadouglas.com
0704461176

Polar Structure AB

Tobias Emanuelsson, vd och grundare
Telefon: +46 738 391 810
Mail: tobias@polarstructure.se

 

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.