Plexigrid tar in 45 miljoner i nytt kapital för att effektivisera elnät

Stockholm, 18 april, 2023

Mjukvarubolaget Plexigrid stänger sin andra investeringsrunda och tar in 45 miljoner i nytt kapital. Bland investerarna finns svenska Polar Structure och Vargas Holding samt spanska The Venture City. Plexigrid bidrar till energiomställningen genom en digital effektivisering av elnätet.

Den snabba elektrifieringen av samhället innebär ett ökat behov av fossilfri elproduktion samtidigt som våra elnät saknar den kapacitet som krävs. Väntetiden för att ansluta vind, sol och laddinfrastruktur till nätet är lång. Ofta krävs stora utbyggnadsprojekt som tar tid, kostar pengar och tar betydande resurser i anspråk. Plexigrids mjukvara ser till att elnätet kan användas mer effektivt så att fler kan ansluta till det befintliga nätet. Det innebär att kostnaderna för elkunderna kan sänkas radikalt.

”För många kommuner innebär den bristande nätkapaciteten utmaningar och flaskhalsar som försenar energiomställningen. Vi på Polar Structure investerar i infrastruktur som bidrar till ett mer hållbart samhälle och hjälper kommunerna att ställa om inom transport, energi och digitalisering. Detta är en självklar investering för oss eftersom Plexigrids lösning är revolutionerande för elnätsbolag som vill effektivisera och maximera redan existerande infrastruktur”, säger Tobias Emanuelsson, vd och grundare, Polar Structure.

”Det finns en enorm potential i att nyttja existerande nätinfrastruktur på ett mer effektivt sätt. Med Plexigrids lösning, i kombination med utbyggnaden av ny fossilfri energi, kan vi accelerera elektrifieringen och den gröna omställningen”, säger Carl-Erik Lagercrantz, vd för Vargas Holding.

Trots kapitalmarknadens svaga utveckling, fick företaget en stark värdering och investeringsrundan blev övertecknad. Det visar på ett omfattande förtroende för Plexigrids teknologi som adresserar en kritisk samhällsutmaning enligt medgrundare och vd; Alberto Méndez Rebollo, tidigare ansvarig för inköp på Vattenfall och vd för Vattenfall Vindkraft.

”Vi har till skillnad från de flesta som tar in kapital just nu fått möjlighet att noga välja vilka som ska äga det här bolaget. Vi har fått med oss långsiktiga aktörer som har en omfattande erfarenhet av energiomställningen och förstår behovet av att anpassa och effektivisera elnäten runt om i världen, inte minst i Sverige”, säger Alberto Méndez Rebollo.

Plexigrid skapar en digital realtidskopia, en digital tvilling, av elnätet som kan reducera nätkostnaderna med 35 till 40 procent. EU-kommissionen släppte i oktober 2022 en handlingsplan för digitalisering av energisektorn och förutspår investeringar på 170 miljarder euro till 2030 för att digitalisera elnäten. Digitala tvillingar utpekas som en viktig del av lösningen. Samtidigt pågår en genomgripande förändring av styrmedel och elmarknad för att driva fram ett mer innovativt, effektivt och grönt elsystem.

”För två år sedan tog vi beslutet att stödja denna extraordinära satsning och det team som vi anser har visionen och kapaciteten att lösa en av de största utmaningarna när det kommer till energiomställningen. Nu har Plexigrid uppmärksammats som idé- och teknikledare inom sitt segment. Beslutet i vår investeringskommitté var enhälligt”, kommenterar Andrés Dancausa Managing Partner för EMEA på TheVentureCity.

 

Ytterligare information
Linda-Maria Wadman, Affärsutvecklingschef, Plexigrid
+46703810802
linda-maria.wadman@plexigrid.com

Alberto Mendez Rebollo, vd Plexigrid
+46738482436
alberto@plexigrid.com

Tobias Emanuelsson, vd och grundare, Polar Structure AB
+46 738 391 810
tobias@polarstructure.se

Maria Stern, presskontakt, Vargas Holding
+46 70 571 04 17
maria.stern@vargasholding.se

Andrés Dancausa, General Partner, TheVentureCity
+34 696 83 36 67
andres@theventure.city

Plexigrid
Plexigrid är en teknikleverantör som utvecklar mjukvara för att effektivisera planering och drift av elnät på distributionsnivå. Plexigrids lösningar kan öka nyttjandegraden av nätet och frigöra kapacitet genom nyttjande av flexibilitet för att integrera mer förnybar energi, laddinfrastruktur, värmepumpar och energilager. Bolaget är baserat i Gijón, Spanien och Stockholm, Sverige. Plexigrid grundades 2020 av Alberto Méndez, tidigare Regional CEO på Siemens-Gamesa och Head of Wind på Vattenfall; Rubén Medina, chef för teknik och konstruktion på OX2 och Vattenfall; och Pablo Arbóleya, professor i elkraftteknik vid universitetet i Oviedo. https://plexigrid.com/ 

Polar Structure AB
Polar Structure utvecklar och äger infrastruktur som bidrar till ett mer uthålligt och hållbart samhälle. Vi möjliggör omställningen, både idag och imorgon. Polar Structure har ett tydligt helhetsperspektiv inom ramen för infrastruktur och hållbarhet och är verksamma inom järnväg, logistik, energilagring och laddningsinfrastruktur samt digitalisering och förnyelsebar energi.

Vargas Holding
Vargas är en långsiktig investerare i och aktiv ägare av syftesdrivna bolag, med ambition att etablera regionalt eller globalt ledarskap. Tillsammans med modiga entreprenörer bygger vi konkurrenskraftiga storskaliga bolag från grunden som accelererar den gröna omställningen och möjliggör en hållbar framtid. Vargas har hittills grundat och skalat bolag inom energilagring, gröna batterier, grönt stål och vätgas, genom Polarium, Northvolt och H2 Green Steel. www.vargasholding.com

The Venture City
The Venture City is a global, early-stage venture fund that refuses to follow the conventional crowd. We offer promising founders investment with bespoke data insights and operating expertise – designed for product-led growth. With hubs in Miami, Madrid, San Francisco and Sao Paulo, we see beyond borders and create a steady current of resources for founders on the cutting edge of ventures. https://www.theventure.city

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Polar Structure i samarbete för att lyfta Sydostlänkens möjligheter

Ett samarbete med fokus på etablering längs Sydostlänken Den 21 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan de medverkande kommunernas repres...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.