Smarta vattenmätare för en säker och hållbar vattenförsörjning

Världen står inför komplexa miljömässiga och infrastrukturella utmaningar, och behovet av smarta och hållbara lösningar blir alltmer akut. Ett viktigt verktyg i den gröna omställningen är uppkopplade mätare som möjliggör omfattande effektiviseringar av kritisk samhällsinfrastruktur, såsom vattenförsörjning, energiförsörjning och avfallshantering.

Uppkopplade mätare ger ökad effektivitet och trygghet

Genom vår investering i IoT-operatören Netmore Group vill Polar Structure driva på den här utvecklingen. Netmore Group använder sig av en ledande teknik för trådlösa uppkopplade mätare – LoRaWAN – som är baserad på öppna standarder och har designats för att ha lång livslängd och räckvidd. Tekniken möjliggör för uppkopplade sensorer att överföra värdefulla data över stora avstånd med minimal energiförbrukning och har redan implementerats i stor skala i både Europa och USA, bland annat tack vare Netmore Group.

Flexibel teknik med flera användningsområde

Netmore har med över en miljon mätare, i drift och planerade, positionerat sig som en ledande global aktör på marknaden för IoT-lösningar. Mätarnas många användningsområden spänner från övervakning av vatten- och gasförbrukning, läckagedetektering och energioptimering till ventilation och avfallshantering, vilket visar hur mångsidig och anpassningsbar LoRaWAN-tekniken är.

Vatten – en bristvara

Den akuta vattenbristen i Frankrike under sommaren 2023 blev ett bevis på hur uppkopplade mätare kan spela en viktig roll för hanteringen av naturresurser. Med LoRaWAN-baserade vattenmätare kan samhällen inte bara övervaka och hantera sin vattenförbrukning mer effektivt, utan även snabbt upptäcka och åtgärda läckage, vilket är avgörande när vatten är en bristvara. Faktiskt kan uppemot 60 procent av allt vatten som distribueras i Europa gå till spillo till följd av läckor i distributionsnätet. Till exempel kan ett tre millimeter brett hål i ett vattenrör leda till att 340 liter vatten går till spillo varje dag, vilket ungefär motsvarar ett hushålls dagliga vattenförbrukning.

Case Study: Yorkshire Water

En konkret tillämpning av vår teknologi är samarbetet med brittiska Yorkshire Water som Netmore ingick under hösten 2022. Enligt en rapport från den brittiska regulatorn Ofwat läcker det ut ca 2,9 miljarder liter vatten varje dag i Storbritannien. Utrullningen av smarta mätare blir här ett viktigt verktyg för att detektera läckor, spara vatten och nyttja den begränsade resurs som vatten utgör, samtidigt som klimatavtrycket minskas. Affären innebär att smarta vattenmätare monteras hos Yorkshire Waters kunder, vilket gör att Yorkshire Water tidigt kan detektera och åtgärda läckage samt att kunderna kan följa sin vattenförbrukning i realtid.

Stora möjligheter på den polska energimarknaden

Polen är en annan marknad där ökad digitalisering och fokus på resurseffektivitet skapat goda förutsättningar för att använda LoRaWAN-tekniken, särskilt inom uppvärmningssektorn där 80 procent av hushållen är anslutna till gas- eller fjärrvärmenät. Genom att utrusta systemen med smarta mätare kan energiförbrukningen optimeras, vilket leder till minskade kostnader och en lägre miljöpåverkan.

Framtidens hållbara infrastruktur

Netmores verksamhet sträcker sig över ett brett spektrum av samhällstjänster och infrastrukturprojekt, vilket visar på företagets vilja att driva på digitaliseringen och öka hållbarheten i samhällen världen över. Genom att tillhandahålla en pålitlig och skalbar kommunikationsinfrastruktur lägger Netmore grunden för en framtid där samhällen kan hantera sina resurser på ett effektivare och hållbarare sätt.

Läs mer om LoRaWAN och Netmores lösningar inom vattenförsörjning här

1 https://www.eea.europa.eu/sv/miljosignaler/miljosignaler-2018/artiklar/i-narbild-2013-vatten-i-staden

Alla nyheter

Relaterade ämnen

Yorkshire Water väljer Netmore för stort LoRaWAN-projekt för smarta mätare, ett av Europas största initiativ på området

Polar Structures dotterbolag Netmore kommer att byta ut 1,3 miljoner vattenmätare i Yorkshire, vilket stärker arbetet med vattenbevarande...

Läs mer

Polar Structure bygger en av Nordens största batteriparker i Boden

På Boden Industrial Park kommer en av Nordens största batteriparker att byggas tack vare ett samarbete mellan Bodens Energi AB (lokal nätägare), Vatte...

Läs mer

Bygger för framtiden: Polar Structure främjar klimatneutral infrastruktur med Cemvision

Uppskattningsvis 75 procent av all global infrastruktur som behövs till år 2050 återstår att bygga. Vi på Polar Structure är därför glada att kunna fö...

Läs mer

Prenumerera på utskick

 

Vill du få de senaste nyheterna från Polar Structure? Registrera dig här och få notiser direkt från vår Cision News-sida.

Läs mer om hur Cision behandlar personlig information här.